It's not just the cars, It's the people


34e Auto Retro Brugge

34e AUTO RETRO BRUGGE in het teken van Porsche Speedster en Fiatjes 500

Op 25 en 26 januari 2014 wordt de 34e editie van AUTO RETRO BRUGGE georganiseerd in de Beurshalle , met opnieuw twee aantrekkelijke thema’s. Enerzijds de legendarische Porsche Speedster, waarvan de eerste generatie zowat zestig jaar geleden op de markt kwam, en anderzijds de Fiat 500, het populaire Italiaanse “bolletje”, waarvan ook talrijke varianten de show zullen stelen.

Om het sportieve karakter van de Porsche 356 te onderstrepen, kwam er op vraag van de Amerikaanse invoerder van het merk omstreeks 1954 een versie op de markt, die thans het meest tot de verbeelding spreekt: de Speedster. Een open wagen met afneembare zijruitjes, een verlaagde gordellijn, kuipzitjes, een lagere, gebogen voorruit, een lagere en kortere canvaskap die volledig ingeklapt kon worden, en een vlak instrumentenbord, dat bovenaan gepolsterd was. Kortom een goedkopere wagen die minder comfort bood dan de gewone 356, maar des te meer bestemd was voor clubraces en straatcompetitie. Thans is deze oer-Speedster het meest begeerlijke model uit de 356 stal, en niet alleen vanwege de talrijke historische rally’s waar een Speedster steeds hoge ogen gooit.

Het duurde nog tot 1987, eer de Speedster op basis van de Porsche 911 op het autosalon van Frankfurt werd voorgesteld. Een veel blitser ogende maar opnieuw ietwat uitgeklede versie, want 70 kg lichter, weer met lagere voorruit, en met een apart gestileerd achterdek, weerom bestemd voor de pure fun op de weg en op het circuit. Met het lage kapje op amper droog te rijden bij regen, maar ook nu weer een hebbeding, want deze bleef slechts anderhalf jaar in productie.

Iedereen kent ook wel het populaire Fiat 500 model van de jaren ’50, al dan niet met openvouwend dak, deuren in de verkeerde richting, of met een rieten mandje op de motorkap achteraan. Van dit model zullen ook talrijke varianten en afgeleiden op Auto Retro Brugge prijken. Kent u ook de  Giardiniera, de Jolly en de Abarth 595 en 695 versies, de Neckar/NSU Weinsberg en Weinsberg Coupé, of de Moretti 595 SS, en zo zijn er wel nog op basis van de Fiat 5OO. Het trendy en retro aspect van de nieuwe Abarth generatie zal ook benadrukt worden met een speciale “Ferrari” uitvoering.

Traditiegetrouw is AUTO RETRO BRUGGE ook de rendez-vous plaats voor talrijke clubs, die in aantal nog steeds groeien. Kopen, verkopen en ruilen van old-timers en special cars, literatuur, onderdelen, miniaturen en automobilia van allerlei aard, u vindt er beslist ook uw gading.

Afspraak op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014, telkens van 9.3O u tot 18.30 u, en meer info op www.autoretro.be.

2014 AFFICHE AUTO RETRO